Wasbare luiers kopen voor jouw baby? Dit is waarom

Als ouder denk je er vaak niet eens over na: een baby heeft luiers nodig. Je gaat naar de winkel en koopt een hele voorraad. Helaas ga je daar altijd weer veel te snel doorheen, want een baby gebruikt zo’n 5 tot 7 luiers per dag. Dat is niet alleen vervelend voor de portemonnee, maar ook voor het milieu. Gelukkig bestaat er een alternatief: wasbare luiers kopen. In deze blog geven we je een aantal redenen waarom deze luiers voor jouw situatie een uitkomst zouden kunnen zijn. 

Duurzaam

Het was net al even kort toegelicht: wasbare luiers kopen is beter voor het milieu, maar waarom? Als een kindje 5 tot 7 luiers per dag gebruikt telt dit op naar zo’n 150 luiers per maand. Dit zorgt voor een enorme berg afval. Afval waar ook veel plastic in zit. Nu denk je misschien: maar voor wasbare luiers heb je een wasmachine nodig, deze verbruikt stroom en zorgt daarmee ook voor uitstoot. De consumentenbond heeft hier onderzoek naar gedaan. Hieruit is voortgekomen dat wasbare luiers alsnog duurzamer zijn dan wegwerpluiers, zelfs inclusief de uitstoot van het wassen.

Wasbare luiers kopen is goedkoper

Zorg dragen voor een kindje is niet goedkoop. Naast de luiers zijn er nog andere (grote) kostenposten waar ouders rekening mee moeten houden. Denk bijvoorbeeld aan de inrichting van de kinderkamer, kleding, kinderwagen, box en zo kunnen we nog wel even doorgaan. Als er dus een mogelijkheid is om ergens op te besparen dan is dat mooi meegenomen. Hoewel wasbare luiers kopen eerst een grote investering vergt blijkt uit onderzoek dat deze luiers zich dubbel en dwars terugverdienen. Volgens de consumentenbond kosten wegwerpluiers je gemiddeld € 1310,- terwijl de wasbare luiers je gemiddeld slechts € 830,- kosten. Zo bespaar je de eerste jaren van je kindje dus behoorlijk veel geld.

Beter voor de huid

In wegwerpluiers zitten chemicaliën. Veel ouders vinden het geen fijn idee dat de huid van hun baby hier constant mee in contact zit. Hoewel de chemicaliën niet schadelijk zijn voor je kind (anders werden deze luiers uiteraard niet verkocht) kunnen ze wel een allergische reactie veroorzaken. Daarom kun je voor kindjes met een gevoelige huid beter wasbare luiers kopen. Deze zijn vaak gemaakt van stoffen als bijvoorbeeld katoen. Katoen is een natuurlijk materiaal en zorgt minder snel voor rode plekken of andere allergische reacties. Ook dat is dus een goede reden om voor een wasbare luier te kiezen.

Meegaan op de laatste modetrends

Naast dat alles wat met duurzaamheid te maken heeft de laatste tijd razend populair is zijn wasbare luiers tegenwoordig te krijgen in de leukste kleuren en printjes. Dit is nog een extra reden voor wasbare luiers kopen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het bestaat. Luipaardprint, glitter, prinsesjes of auto’s. Voor ieder kindje zit er wat tussen. Doordat je de luiers vaker gebruikt en niet in één keer weggooit is het ook niet zonde om voor de printjes geld uit te geven. Naast verschillende printjes heb je ook verschillende kleuren.